БДЖ организира редица атракционни пътувания с парни машини и ретро-подвижен състав за 130-ата си годишнина. Празничните събития бяха под наслов „130 години пътуваме заедно!“ Два поредни дни, през първия уикенд на октомври, имаше спциални композиции по маршрутите София-Плевен-София, Горна Оряховица-Шумен-Варна, София-Пловдив-Карлово-София и Варна-Карнобат-Стара Загора-Горна Оряховица.

Успях да проследя и запечатам в снимки и видео два от тях. Влакът на 6-и октомври София-Плевен-София и този на 7-и октомври по дестинация София-Пловдив-Карлово-София.

Композициите, които преследвах бяха начело с парен локомотив №05.01, произведен през 1941 г, в Германия. Той е представител на серия бързи парни локомотиви на БДЖ, които са използвани начело на подвижен състав до 1970 г. През 1979 г. бива запазен като единствения представител на серия 05.

В състава му бяха включени личният вагон-салон на Царица Йоана от „Корона експрес“ (№ 051-9) и вагон-ресторантът от „Витоша експрес“ (№ 075), влакът на Тодор Живков.

Атракционните пътувания се раздваха на голям интерес от страна на жителите и гостите на градовете, в които влаковете имаха престой. Плевен, Пловдив и Карлово бяха само част от населените места, чиито гари едва побраха всички желаещи да видят ретро-съставите на БДЖ на живо.

Share This:

error: Съдържанието е защитено! Всички права запазени 2023©