Едни от най-популярните дестинации в Румъния, освен красивите замъци, природните дадености и културно-историческите забележителности, са дрвените солни мини, които днес съществуват под формата на музеи с увеселителни паркове. Точно такава е солната мина в Турда (Salina Turda). Намираща се в историческата област Трансилвания, в близост до Клуж-Напока, тя е атракция, позволяваща на посетителите да се спуснат до 120 метра под земята. Добиването на сол в този регион датира от 1075 г., като първият официален документ за съществуването на тази мина е от 1 май 1271 г.

Още в първите минути, на метри от входната галерия, ще бъдете заобиколени от невероятни солни кристали, които ще бъдат около вас през целия ви престой. (Да, това е истинска сол и опитите да си вземете от нея или да си напишете името върху нея ще бъдат придружени от солидна глоба, затова по-добре не опитвайте!)

Залите в мината са десетина и всяка една има с какво да ви впечатли. Разбира се най-внушителни са Залата на Рудолф (Rudolf mine) и Зала Терезия (Terezia mine).

Залата на Рудолф е под номер 10, според номерацията в мината. Тя е дълбока 42 метра и слизането по стълбите се равнява на около 13-етажна сграда. Може да се използва и панорамния стъклен асансьор, но ще чакате на опашка. Тук се намират и голяма част от увесилетните атракции – виенско колело, джаги, сувенири и безплатен Wi-Fi. Размерите на това помещение са внушителни (50 метра широка и 80 метра дълга), красивите солни сталактити и фактът, че всичко е издълбано на ръка преди десетилетия могат да ви спрат дъха

Ако си мислите, че това е най-ниската част на мината – грешите! За да се доближите още „малко“ до земното ядро ще трябва да се справите с още 13 етажа надолу. Зала Терезия е дъното на туристическото ви посещение. Снимки от нея са най-често използваните за реклама на невероятния обект в Румъния. Това е т.н. „езеро с лодки“, което вероятно сте видели по-рано. Да, може да си наемете лодка, чиято цена е достъпна за всеки един посесител (15lei(~6лв)/лодка за 20мин.).

В съседното помощение, до това на Рудолф, има съоражения, които напомнят за работата на мината в активните ѝ години – колички, релси, машина, с която са качвали солта на по-високи етажи и други интересни приспособления.

За любителите на ехото и тези, които обичат да си говорят сами – има зала, която е затворена за посещение, но на входа ѝ може да изкрещиш каквкто си пожелаеш, а звукът ще се спусне към 112-метрова пропаст, от която ще ти „отговорят“ на казаното. Тя се нарича „Стаята на ехото (Echoes room)“.

Солната мина в Турда разполага и със зала, предназначена за рехабилитация и лечебни цели. Според табелите е забранено влизането в нея без лекарско предписание, но мен нищо не ме спря да отделя 10-тина минутки в нея… 🙂

Важно е да подчертая, че достъп до град Турда и солната мина е изключително удобен дори за хората без личен автомобил. От Клуж-Напока има маршрутки до Турда, които са през 30 минути. Там пък удобният градски транспорт ще ви закара директно до новия вход на мината. Автобусите са през няколко часа, но с правилно планиране на времето си ще разберете колко удобен е румънският транспорт. Входът за мината е 15lei (~6лв.) за пълнолетни и 8lei (~3лв.) за студенти и ученици. 🙂

Преди да предриемете каквото и да е посещение имайте предвид, че температурата под земята е целогодишно около 11-12°C, а влажността ~80%.

 

*Любопитна подробност е, че след отварянето на мината като туристическа атракция през 1992 г. тя е посетена от над 2 милиона души от цял свят.  През 2010 г. пък е обновена по Европейски проект за 5 888 000 евро. Тогава е пуснат в експлоатация и т.н. „Нов вход“, който днес се използва и като основен, но не единствен.

 

Всички снимки може да разгледате и в официалната ми Facebook страницаAndrey Denovski.

 

Share This:

error: Съдържанието е защитено! Всички права запазени 2023©