На около 50 км от София ще откриете тайните на Лакатнишките скали – феномен, който привлича погледите на всички, които минават през Искърското дефиле. Те са изградени от червени пясъчници и варовици, а добре развитият карст е образувал редица пещери, карстов извор и какво ли още не.

Името на скалите, както и на двете населени места в близост – село Гара Лакатник и село Лакатник произлиза от формата на река Искър. Тук тя рязко завива, а формата ѝ от птичи поглед наподобява лакътя на ръката.

За да стигнете до тях не се изисква нищо повече от кола или влак. Ако сте фенове на автомобилите, то се пригответе за малко повече от 50-километров път от центъра на София или …. около час с влак. Цената за пътуване с него е скромна – само 1,50 за ученици и студенти и около 3 лв. за възрастни в посока.

Пристигайки в село Гара Лакатник пред вас ще се открият отвесни скали с височина над 250 метра. На една от най-високите скали се намира Паметникът на загиналите през 1923-а септемврийци. Именно от него се разкрива изключително красива панорама към река Искър, малкото селце около жп линията и съседните склонове. За да стигнето до него ще ви трябват около два часа с почивките.

Какви забележителности се намират по пътя до паметника, разказва Лили Кръстанова. Тя е един от администраторите, които поддържат фейсбук страницата на село Гара Лакатник и е част от екипа на сайта http://lakatnik.info/wp/.

Прочетете повече на DarikNews.BG -> http://bit.ly/2bnMche

Чуйте със звук на DarikRadio.BG -> http://bit.ly/2cdZpL3


Видео, показващо невероятната гледка към Искърското дефиле от Паметника на загиналите септемврийци през 1923 г….


(Заснето с LG G5):

 

 

Share This:

error: Съдържанието е защитено! Всички права запазени 2023©