Гражданско сдружение „За теснолинейката“ организира празнично пътуване по случай 90-годишнината на участъка Велинград – Велинград-юг и 80 години от откриването на участъка Велинград-юг – Якоруда. Празничното пътуване, в което се включиха над 150 души, беше съпроводено от изненада за всички жители и гости по линията на малкото влакче.

След 30-годишно прекъсване бюфет-вагон отново тръгна по линията на Родопската теснолинейка. Бар-вагонът ще се движи всеки ден с влак „Родопи“, който потегля в 08:30 ч. от гара Септември-теснопътна и се връща в 14:10 ч. от Добринище.

Пътниците от Септември до Якоруда, освен на живописни гледки, се насладиха и на жива музика от гайдари във влака, от народни песни и топли напитки от бюфета. Гостите на Якоруда станаха свидетели на програма, в която участваха членове на ГС „За Теснолинейката“ – Мария Ботушанова, Ива Рашкова и Цветанка Ганджова, които откриха събитието с празнично слово.

Деца на жепейци-ветерани от района разказаха интересни спомени за историята на железницата в този край, а Георги Вардев – певец от балканското градче, Вокална група „Георги Шаранкова“ Пазарджик, Александър Минков от Пазарджик и цигуларите Георги Янев и Анна Налбантова завладяха публиката с много музика. Включиха се и Якорудските баби.

Събитието се организира от Гражданско сдружение „За Теснолинейката“ със съдействието на „БДЖ – Пътнически превози“.

Share This:

error: Съдържанието е защитено! Всички права запазени 2023©