Италианският град Бари е едно от онези места, на които можеш да се върнеш безброй път и няма да ти омръзне. Лятото на 2017-та беше първото ми посещение и съвсем не съжалявам, че избрах нощувките ми да бъдат именно в това пристанищно градче. Каквото и да се говори за Бари все ще бъде недостатъчно, защото това е перфектното място, на което можеш да съчетаеш разходка в стар град, плаж с чиста вода, посещение на различни музеи или просто пресечна точка за обиколка на близките населени места.

На летището в Бари по залез с полет W6 4361

Бари е столица на район Пулия в южната част на Италия. Нискобюджетното летище в града е причина стотици, дори хиляди туристи да избират тази дестинация за своята почивка. Транспортът е изключително удобен – влакове от летището до центъра има на всеки 30 минути, а ако сте ентусиасти на тема пътуване, то жп гарата ще ви осигури още десетки възможности за еднодневна разходка до съседните градове.

Цветен вход на къща в стария град

След като веднъж се озовете тук, то просто трябва да решите какво първо искате да видите. От гарата към стария град има уличка с магазинчета, за всички шопинг маниаци. Оттам ще се озовете на алея с високи палми и приятни заведения, а навлезете ли в тесните Сладолед от Sandrino Gelaterieулички между старите къщи ще си помислите, че се намирате в някой филм. И това съвсем не е лъжа! От малките тераси, разпростиращи се над пътечката ще видите прането на жителите, ще чуете междусъседските разговори и малките магазинчета било то за сувенири, храна или каквото ви хрумне. В източната част на стария град ще видите малко площадче, на което можете да опитате най-вкусния италиански сладолед и още куп сладки изкушения. На същото място се намират и няколко заведения, в които да опитате италианската кухня на прилични цени. (Имайте предвид, че в следобедните часове между 15 и 18 няма да намерите работещи магазини под каквато и да е форма….).

Крайбрежната алея в Бари

Време е да поемете и към крайбежния булевард. Дали ще го посетите през деня или късно вечер няма особено значение, защото той е еднакво приятен по всяко време на денонощието. В тъмната част на деня е осветен перфектено, а сградите в близост само засилват романтиката, през деня пък усещатe морския бриз и отново се наслаждавате на масивните сгради в Плаж Spiaggia Pane e Pomodoroблизост. В източната част на Бари се намират двата плажа, които ще ви изненадат с чистите и плитки води на Адриатическо море. Ивицата е малка, затова ще е трудно да намерите място, на което да си оставите хавлията, но пък влезете ли във водата, то нищо няма да ви спре да отидете на близкия вълнолом, който се показва пред погледа ви и който е приятно място за снимки или просто, за да се насладите на италианския град, погледнат от различна гледна точка.

Ако залезите са ваша страст, или просто обичате да им се наслаждавае, то непременно проверете кога ще се скрие слънцето и се насочете към „Molo Sant’Antonio“. Оттам гледката е невероятна, защото може да се наблюдават последните слънчеви лъчи, спускащи се над стария град в Бари. Разбира се дори и да не хванете залезе ще има какво да видите. Това е място, от което виждате цялата крайбрежна ивица на италианското градче. :)))

Престоят ми в района продължи пет дни, а удобните влакови връзки ми позволиха да съм в различен град всеки ден. Най-красивите, които се намират в близост и си заслужава да посетите са Матера (Европейска столица на културата 2019) и Полиняно а Маре (познат от вълшебния залив в центъра на града и кристално чистата вода около скалните му брегове). Разбира се моята обиколка не се спря само в тези населени места – сред дестинациите ми бяха още Трани и Монопли, но в близост има още много кътчета, които си залужава да се видите.

В прикачения албум по-долу може виртуално „да се разходите“ из Бари и да разгледате снимките, които направих и които са без никаква обработка.

360° панорамна снимка на залеза над стария град в Бари, Италия.
(Натиснете върху снимката, за да активирате функцията за 360° снимка)
 

Share This:

error: Съдържанието е защитено! Всички права запазени 2023©