Гледка от Belvedere Luigi Guerricchio, Matera/Матера
Гледка от Belvedere Luigi Guerricchio, Matera

Матера е скално градче, намиращо се в региона Базиликата, Южна Италия. През 2019-та дели титлата Европейска столица на културата заедно с Пловдив. Градът е популярен със Sassi Di Matera или в превод на български „Камъните на матера“ – скални жилища, църкви и музеи, изсечени в скалите преди хилядолетия.

Обитатели на това място е имало преди повече от 9000 години, като се смята, че това са и едни от най-древните жители на територията на днешна Италия.

Влакчето от Бари до Матера

До Матера се стига най-удобно с теснолинейно влакче, което може да хванете от Централна гара Бари (Bari Centrale). Цената на еднопосочния билет е 4,90€. Заради различните жп оператори, които оперират в района спирката се намира вдясно от гарата и се обслужва от Ferrovie Appulo Lucane. Влакове има през няколко часа, а пътуването е с продължителност около час и половина. Гарата в скалния град е на няколко минути от старинната му част, а табели има навсякъде.

Когато пристигнете в Sassi Di Matera това, което трябва да направите е просто да вървите. Без значение дали харесвате цървките, музеи или заведения – в дрвеното селище има от всичко, по много! Цените са нормални и са спрямо стандарта на живот Италия, а не завишени, както е в българските популярни дестинации и курорти.

Гледка от Piazza Madonna de Idris, Матера
Гледка от Piazza Madonna de Idris, Matera

Важно пояснение е, че и тук в обедните часове почти нищо не работи, а през лятото жегата е неописуема! Препоръчвам да посетите Матера сутрин рано или в късния следобед, за да се насладите безпроблемно на изумителния град.

Всички снимки може да разгледате във Facebook страницата ми Andrey Denovski или в прикачения по-долу албум.

Share This:

error: Съдържанието е защитено! Всички права запазени 2023©