Ако през лятото се озовете в Скопие и търсите прохладно място, на което можете да се насладите на природата, да направите страхотни снимки, да се возите на лодка или кану, то каньонът Матка е вашето място!

Иии да… на македонски звучи също толкова странно, колкото и на български. Матка е каньон на няколко километра от Скопие, Северна Македония. От центъра на столицата можете да стигнете с градски транспорт за 30-40 минути. Мястото е божествено, макар и създаено от човека…

Каньон МаткаВсъщност каньонът Матка е изкуствено завирен пролом по течението на река Треска. В края му се издига високата бетонна стена на ВЕЦ „Матка“, която задържа водите, оформящи невероятни гледки. В непосредствена близост до ВЕЦ-а се намират манастир, хотел и ресторант. Бъдете внимателни с храната и напитките – вкусни са, но цените за изключително високи за македонските стандарти.

Средновековната църква на манастира "Св. Андрей", Каньон Матка, Северна МакедонияСредновековната църква на манастира „Св. Андрей“ датира от 1389 г., а около нея са расторантът, хотелът и мястото, от което може да си хванете лодка до пещера „Врело“. Това е малка, но изключително красива пещера, недостъпна по наземен път, а само по вода. Не правете моята грешка да отидете пеша, защото след 40-минутно вървене ще видите пещерата от другата страна на водата. Двупосочният билет за лодката плюс вход за пещерата е 10-ина лева. И, повярвайте, заслужава си да се качите на лодка. Гледките са умопомрачителни.

Ако не ви се харчат излишни пари, а просто обичате да се разхождате сред природата – тогава пропуснете препълнения с хора ресторант и поемете по най-известната екопътека в Македония. Дори в най-горещите летни дни тя е чудесен избор за отдалечаване от шумния град. Вървенето успорено на реката между сянката от дървета и скали е истинско спокойствие за душата. Разхождайки се по врязана в скалите пътека, вие сте заобиколени от гъста растителност и безброй пеперуди, а по стръмния склон надолу кристално чиста вода създава усещането за Рай. И наистина е така.

Ако имате сили можете да вървите около 16 километра по цялата дължина на каньона. Хубаво е да сте с удобни обувки, защото все пак не се намирате в центъра на столицата, а сред природата. Не е препоръчително отклоняването от основната пътека. Ако се изморите, има десетки пейки и масички, на които можете да поседнете. Задължително е да си носите по-голямо количество вода, защото извори и чешми около пътеката няма. Не мисля, че е добра идея да опитвате от река Треска, колкото и невероятно чиста да изглежда. В големите жеги без напитка не се издържа. Част от пътеката е вдлъбната в скалите и има части от деня, в които сте директно под слънчевите лъчи.

В района на каньон Матка има няколко манастира и около 10 пещери. Животинският свят също е уникален сам по себе си, защото има видове пеперуди и паяци, които могат да се срещнат само и единствено около Матка. Ако обичате пеперуди – това е вашето място! Те са навсякъде по скалите и на няколко места, минавайки около тях, те разперват малките си крилца и започват да летят около вас… Все едно сте в приказка, но реална.

Всички снимки от каньон Матка можете да видите и във Facebook страницата ми Andrey Denovski:

Share This:

error: Съдържанието е защитено! Всички права запазени 2023©